Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Karadon, Kozlu ve Üzülmez madenlerinde tespit edildiği öne sürülen ölümcül ihmalleri bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıdı. Ertuğrul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü sırada konuya ilişkin yeni bir yazılı soru önergesi verdi.
Geçtiğimiz mayıs ayında iş sağlığı ve güvenliğine aykırı uygulamalar nedeniyle söz konusu madenlerde geçici kapatma iddialarını gündeme getiren Ertuğrul, basında yer alan haberlere göre müfettiş denetimlerinde maden işçilerinin hayatını doğrudan etkileyen ve grizu patlamalarını önlemeye yönelik hayati sistemlerde 5 ölümcül eksiklik tespit edildiğini hatırlattı. Ancak bu eksikliklere ilişkin hazırlanan raporun sümen altı edildiği iddialarının kamuoyunda ciddi endişe yarattığını ifade etti.
İddialara göre eksiklikler arasında yeterli havalandırma sistemlerinin bulunmaması, yedek enerji sistemlerinin yetersizliği ve exproof sertifikalı ekipmanların olmaması yer alıyor. Ertuğrul, önergesinde bu ihmallerin, Mayıs 2025’te gündeme gelen geçici kapatma kararlarıyla bağlantısının olup olmadığını ve yıllardır dile getirilen işçi açığına rağmen neden gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını sordu.
Önergede ayrıca benzer ihmallerin tekrar yaşanmaması için hangi denetim, eğitim ve yaptırım politikalarının uygulanacağına ilişkin açıklama talep edildi. Ertuğrul, ortaya atılan iddialar kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 16 Mayıs 2025 tarihinden sonra denetimlerin durdurulması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin geri çekilmesi yönünde talimat verdiği iddialarının da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ertuğrul, maden ocaklarının Zonguldak ekonomisi ve binlerce ailenin geçim kaynağı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Ancak işçi sağlığı ve güvenliği her şeyin önünde gelmelidir. Raporda, jeneratör eksikliği nedeniyle madencilerin patlama ve boğulma riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Sorunun çözümü için gerekli yatırım maliyetinin 57 milyon lira olduğu belirtiliyor. 57 milyon lira emekçinin canından daha mı değerlidir?” ifadelerini kullandı.