Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, Merkez İlçe Başkanı Nazmi Özden, Kozlu İlçe Başkanı Merve Arslan, Kilimli İlçe Başkanı Erdinç Kargidan, Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Zerrin Yılmaz Erdoğan, Çaycuma İlçe Başkanı Fahri Diler, Gökçebey İlçe Başkanı Mustafa Uyan ve Devrek İlçe Başkanı, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili kaygılarını dile getiren ortak bir basın açıklaması yaptı. İl başkanı Devrim Dural açıklamada, TTK’nın küçülmesine ve kapanma riskine karşı CHP’nin tavrını net biçimde ortaya koydu.
“TTK’DA İŞÇİ SAYISI KRİTİK SEVİYEDE”
Dural, TTK’nın AKP iktidarı döneminde yaklaşık 16 bin işçiden 8 binlere düştüğünü belirtti. “Yetersiz ve göstermelik işçi alımları ile eksik yatırımlar nedeniyle üretim durma noktasına gelmiş, kurum adım adım küçültülmektedir. Bu tablo tesadüf değildir; yıllardır TTK’yı güçlendirmek yerine zayıflatan politikaların sonucudur. Bunun siyasi sorumluluğu ülkeyi yöneten iktidara aittir” dedi.
Devrim Dural, işçi sağlığı ve güvenliği konusunun kritik önemde olduğunu vurguladı. “Hayatidir, ancak bilindiği halde giderilmeyen eksikler ve yapılmayan yatırımların sorumlusu AKP iktidarıdır. Göz göre göre gelinen bu durum, TTK’nın kapatılmasının provasıdır, test aşamasıdır” ifadelerini kullandı.
“TTK, KENTİN GELECEĞİDİR”
TTK’nın sadece bir kurum değil, Zonguldak’ın hafızası, ekonomisi ve geleceği olduğunu söyleyen Dural, stratejik öneme sahip taşkömürü üretiminin görmezden gelinemeyeceğini belirtti. “Ocakların sönmesi, Zonguldak’ın sönmesi demektir” dedi.
“KÖMÜR ÜRETİMİ ARTIRILSIN”
CHP, Zonguldak havzasında tespit edilen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. Açıklamada öne çıkan talepler:
TTK derhal güçlendirilmeli ve işçi sağlığı ile güvenliği eksikleri giderilmeli,
Yeterli sayıda işçi alımı yapılarak norm kadrosuna kavuşturulmalı,
Üretim artırılmalı ve kurumun kapanma tartışmaları bir daha gündeme gelmemeli.
“CHP, TTK’NIN SİGORTASIDIR”
Devrim Dural, iş durdurma kararının kaldırılmasına yönelik 5 Mart 2026’da görülecek mahkemede CHP’nin örgüt olarak hazır olacağını vurguladı. “Kurumun kapanmasının ve özelleştirilmesinin önündeki en büyük engel Zonguldak halkıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyetin en önemli kuruluşlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumunu savunmak ve korumak CHP’nin asli görevidir. CHP, TTK’nın sigortasıdır” ifadelerini kullandı.
Dural ayrıca, 1991 Şanlı Madenci Yürüyüşü ruhuyla hak arama mücadelesinde alanlara inmeye hazır olduklarını belirtti.